Olin tänään kaupoilla ja hamstrailin. :( Vähän harmittaa, mutta pakkohan mun on joskus toteuttaa hamsteriuttani. Joskus menee huonommin ja joskus paremmin. Tämä joulunalusaika kauppojen tiukuvine suklaarasiahyllyineen on vähän liikaa Suklikselle!
Löysin Vapaavalinnasta [=maaseudun ihmisten eksoottinen ostosparatiisi] sellaisia appelsiini-crisp-suklaakonvehteja. Ostin niitä oikeastaan miehelle ja hän tykkäsikin niistä. Sitten ostin semmoisen pussin, joka näytti vähän tutulta - sellaisia myydään Forssan autokeitaalla, eli oliskohan se Runebergin makeistukku asialla taas..? Siinä oli tutunnäköisiä konvehteja, sellaisia olen ennenkin maistellut. Nalle Puh-kuvioinen hunajasuklaakonvehti ja joku Disneyn prinsessahahmolla kuvioitu, vaaleanpunainen konvehti myös - tuttua, tuttua! Ostin mä kyllä tarpeellistakin: menin siihen putiikkiin alkujaan ostamaan pipoa ja hanskoja ja löysinkin tarvitsemani. Tietty sitten KOTONA vasta huomasin toisen hanskaparini olevan lasten hansikaspari. :( Äh. Onneksi toinen sentään oli naisten, kuten pitikin. Ja onneksi mulla on pikkuruiset kädet.. ;)
Kaatuuko kapitalismi?
Mietin tuota Irlanti-asiaa, sen tarvitsemia JÄTTITUKIA. Jotenkin vain tuli mieleen, että ehkä nyt kapitalismi vetää viime henkäyksiään? Koska se kaatuu omaan mahdottomuuteensa! Rikas [?] Eurooppakaan ei saa enää laivaansa pysymään pinnalla..!
Politiikasta tuli mieleen: soitin velvollisuuspuhelun Äetmuorille. Hänen juttunsa oli taas sitä tavallista.. eli kuinka työttömät pitäisi 'pistää töihin' esim. vanhusten hoitoon, eli vaihtamaan geriatrikkojen vaippoja ja työntämään vanhuksia ulkona rullatuolissa. Voi .. jehna tuota meidän muoria, kuinka syvällisesti hän asiat miettii! Ensinnäkin sellainen työttömyyskorvauksella tehtävä työ on ainakin mun kirjoissa lähinnä ORJATYÖTÄ. Ja sellaista ei [kai??] Suomessa harjoiteta? Siksi toisekseen tuleekohan nuo persut [Muori kertoi Soinin hekumoineen tuollaisella ajatuksella..] ajatelleeksi mitä ihmeen hyötyä tai iloa on vanhuksille tai työn tekijöille tuollaisesta pakkopullasta?
Mä en tajua sitä miksi työtöntä pitäisi vielä lisää RANKAISTA hänen tilanteestaan? Eikö se enää riitä, että elintaso on mitä on. Pitääkö vielä pistää johonkin 'työhön' ilman palkkaa, jotta 'motivoidaan' laiskaa oikein ja asetetaan ihmisten sylkykupiksi??
Varmasti osa työttömistä tekisi tuollaista työtä mielellään ja ilman mitään ongelmia. Mutta osa, ne mielenterveysongelmaiset [varmaan persujen mielestä nämä on vaan laiskoja lintsareita?], päihdeongelmaiset ja muut kärsisivät siitä, se kävisi heille mahdottomaksi. Ja sitä mukaa myös vanhuksille..
Taitaa moni persuajattelija myös unohtaa sen, että moni työtön tekee jo vapaaehtoistyötä.. No, ehkei se 'riitä'? Työttömän pitää ostaa oikeutensa olla olemassa aina uudestaan ja uudestaan, aina kalliimmasta hinnasta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Kiitos Suklis blogistasi. Olen säännöllinen lukijasi.
"Taitaa moni persuajattelija myös unohtaa sen, että moni työtön tekee jo vapaaehtoistyötä..
No, ehkei se 'riitä'? Työttömän pitää ostaa oikeutensa olla olemassa aina uudestaan ja uudestaan, aina kalliimmasta hinnasta."
Osa työttömistä kykenee säilyttämään toimintakykynsä, vuorokausirytminsä, terveytensä työttömyydestä huolimatta. Osalla esimerkiksi alkoholiongelma pahenee työttömyyden aikana tai
muuten elämäntavat muuttuvat sellaisiksi, että terveys heikkenee. Miten sinun mielestäsi pitkään työttömänä olleiden elämää voitaisiin auttaa?
Luin viikonlopun toisesta iltapäivälehdestä, että tuoreen tutkimuksen mukaan vain 4 % pitkäaikaistyöttömistä (lukumääräksi mainittiin 50 000) on työkuntoisia.
Se on järkyttävän karua kertomaa.
Kumpi sitten on muna ja kumpi kana; Perunalastun mainitsema alkoholi vai mielenterveysongelmat. Niin tai näin ja onko sillä merkitystä.
Joka tapauksessa työttömän olisi hyvin suotavaa järjestää päiviinsä rytmi ja mielekästä tekemistä. On sitten työttömyysaika lyhyempi tai pidempi.
Muuten menee loppukin itsetunto ja se tie vie sitten vain alas päin.
Perunalastu: kiitos kun olet lukijana. :) Vaikka olenkin vähän 'hullu' ja joskus varmaan nämä syömisjutut tuntuvat sivullisesta aika karmaisevilta.
Minäpä muuten seuraavaksi postaan meidän työttömien LORTTIEN kohtaloista ja siitä mikä MUN mielestä olisi hyvää.. kiitos siis myös uuden aiheen keksinnästä!
Neitoinen: niin.. mun mielestä pitkään kestänyt työttömyys alkaa vaikuttaa ihan niin kuin ruoste. Ihminen on voinut olla ookoo menettäessään työn, mutta kun tilanne jatkuu vuosikaudet samana, niin se toimii kuin PAINOVOIMA.. :( Valitettavasti on näin. Lisäksi työttömän ongelmana on se, ettei ole paljonkaan harrastuksia, joita voisi pienellä rahalla harrastella eli pysyä vireänä + oleskella muiden seurassa. Esimerkiksi kansalais- ja työväenopistot ovat täälläpäin kallistuneet HUIMASTI, ihan voisi melkein puhua kurssien hintojen tuplaantumisesta. Niihin ei esim. yhdellä pätkätöitä tekevällä kaverillanikaan oikein enää ole varaa. Joku tietysti voi sanoa, että ainahan voi mennä kävelylle ym. se ei maksa mitään. Juu ei maksakaan, mutta se ei myöskään 'totuta' olemaan ihmisten seurassa...
Yksi ystäväni oli vuoden päivät työttömänä ja hän kertoi, että jo siinä ajassa alkoi huomata itsessään lieviä viitteitä syrjäytymiseen.
Tuli valvottua myöhään teeveen tai tietsikan äärellä ja herättyä kymmeneltä.
Tuli välteltyä kaupassa käyntiä ja muuta asiointia sellaisina aikoina jolloin siellä olisi ollut riski tavata tuttuja.
Ei työttömyys ole häpeä; nykyaikana se voi olla väliaikaista todellisuutta kenelle tahansa. Mitä luontevammin siihen suhtautuu itse, sitä luontevampaa se lienee muillekin.
Asia erikseen on tietenkin elämäntapalusmuilijat, jotka eivät koskaan ole pyrkineetkään työelämään kun yhteiskunta elättää jollakin tavalla kuitenkin.
Jos firma harrastaa kokoaikaisia työntekijöitä, vaikea on työhaastattelussa tulla valituksi siten että sanelee itselleen lyhyemmän työajan.
MUTTA. Kun on päässyt sisään taloon ja tullut tunnetuksi työntekijänä, josta kannattaa pitää kiinni, on mahdollista neuvotella työtuntien määrästä.
Tämä siis yksityisten työnantajien suhteen, kunnan ja valtion töistä en tiedä sanoa mitään.
Edellinen tuli näköjään väärään lootaan, sen oli tarkoitus tulla kohtaan jossa oli puhetta lyhyemmistä työpäivistä.
Niin, varmaan tilanne on juuri tuo, ettei työhaastattelussa voi sanella työaikaansa jos firma harrastaa vain kokopäivätoimisia työntekijöitä.
Itselläni tuollainen tilanne, työhaastatteluun pääsy + siellä oman mielipiteen sanominen, on kuitenkin aivan täysi utopia. ;) Mä en edes PÄÄSE haastatteluihin asti.. jos pääsisin, niin tuskinpa silloin alkaisin sanella sitä työaikaa, ottaisin vaan sen mitä tarjolla on.
Mutta kun kyse on työelämävalmennuksesta [palkattomasta työstä] tai muista työllistämisohjelmista, niin SILLOIN mun mielestä se työpaikkakin voisi ottaa huomioon sen valmennettavan tilanteen. Kun kuitenkin tuossa on kyse tukitoimesta ja tällaisten piirissä on myös paljon ihmisiä, joilla on eriasteisia ongelmia. Ilmainen, ylimääräinen työntekijä ei minusta 'vie' talosta mitään, vaikkei olisi siellä 8 tuntia.
Tunnen erään ihmisen, joka on kunnan jonkinlaisessa työpajassa työkokeilussa ja siellä työaika on neljä tuntia. (Tällä hetkellä hän on määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä mutta hän on ollut siellä pajalla jo ennen eläkettä.)
Saattaa olla, että tuollaisia systeemejä on valitettavasti vaan suuremmissa kaupungeissa.
Lähetä kommentti