maanantai 11. lokakuuta 2010

Sinä tunnet luokkasi lait

Jaahas, on taas mietitty luokkayhteiskuntaa Suomessa! Lehtiartikkelissa! Minä luin.. ja jotenkin alkoi melkein särkeä päätä. Mun mielestä asiat on niin toisin..

En ensinnäkään käsitä sitä miksi useampi työssäkäyvä ei samaistu työväenluokkaan! Tuntuu hullulta että joku jostain poliittisesta syystä mieluummin sanoo itseään esim. keski- tai yläluokkaiseksi, vaikka ihan selkeästi on tavallaan 'pienten ihmisten' edustaja! Omituista. Toisaalta se asenne on mulle tuttu lapsuudenkodista. Meillä vanhemmat oli [naurettavan] ylpeitä ja ollakseen siitä että olivat toimistotyöntekijöitä. ;) Siitä viis, että moni 'työläinen' tehtaassa ym. ansaitsi paremmin.. E-hei, kyllä se on sentään niin paljon parempaa siirtää papereita pinosta a pinoon b! Tai sitten vastata puhelimeen, kun joku vihainen ihminen kaipaa aamulehteään..

Sitten tuo sana työväenluokka.. Mun mielestä pitäisi melkein olla niin, että 'alin' samaistumisen kohde olisi köyhälistö. Moni näkee työväenluokan riistettynä ja alimpana portaana, mutta se ei pidä paikkaansa! Työväenluokkaisella on sentään se työ. Mutta entäs pitkäaikaistyöttömät, jotkut pätkätyöläiset, sairaseläkeläiset, ym.? Ei heitä oikein voi sanoa työväenluokkaisiksi. Kyllä kyseessä on ihan suoraan sanottuna KÖYHÄLISTÖ jonka synnyn on mahdollistanut tämä Suomessa tehty politiikka!

Minä en tiedä mikä puolue ajaa köyhälistön asiaa! Olen kommunisti, mutta jotenkin en osaa samaistua Vasemmistoliittoon - he ovat mun mielestä työväenluokan asialla mikä on hyvä tietysti.. mutta köyhälistö, työelämän ulkopuolelle joutuneet, saisi ihan oikeasti saada oman puolustajansa! :( Itse asiassa en pidä vasemmistoliittolaisia edes kommunisteina.. he ovat vain yhden pienen askeleen vasemmalle demareista.. Tarvittaisiin joku uusi muutosvoima! Muttei sellaista näy.

Kyllä mä olen valmis myöntämään sen, että Suomessa monilla menee nykyisin paremmin kuin koskaan. Mutta meneekö riittävän monilla riittävän hyvin, niin että se korvaa ne kaikki muut kokemukset, kokemukset systeemin ulkopuolelle tippumisesta ja köyhyydestä? Millaisella hinnalla tämä 'osalla menee hyvin'-onnela on ostettu? Ketkä on tallottu jalkoihin, keiden yli on kävelty? -Siinäpä se!

Nykyisin koko luokka-ajattelu on tietty vähän vaikeaa.. On vaikea sijoittaa ihmistä, koska maailma on muuttunut. Esim. mun vanhempien nuoruudessa akateemisesti koulutettu oli vielä Herra isolla H:lla. Ja voi olla varma hyvästä pysyvästä työpaikasta. Mutta nykyisin akateeminen työttömyys on räjähtämässä käsiin! Ihmiset istuvat joskus yli 6 vuottakin yliopiston penkkiä päätyäkseen kortiston kunkuiksi. Mihin tällainen ihminen sijoittuu? Yläluokkaanko, tutkinnon vuoksi, vai työväenluokkaan? Vai köyhälistöön. Leipäjonoissakin on nykyisin akateemisia. Luin itse sellaisen leipäjonossa olevista kertovan lehtiartikkelin ja siinä oli mustaa valkoisella. -Ja sitten taas ne ihmiset, joilla on vakituinen Virka. Kuuluvatko he työväenluokkaan, vai sittenkin keskiluokkaan ihan siksi, että työ on varma + pysyvä ja tulot sitä mukaa myös..? Joku virassa oleva lähihoitaja voi tienata paljon enemmän kuin akateeminen pätkätyöläinen, jos pätkien välit on pitkiä! Ja monesti ne ovat.

Koulutuspolitiikka on tietysti semmoinen juttu, että siitä puhumista Sukliskin kavahtaa! :) Tiedän sen olevan osa aluepolitiikkaa: päättäjät haluavat korkeakouluja vähän sinne tänne omille alueilleen ja sinne opiskelupaikkoja. Siihen katsomatta saako ne valmistuneet töitä! Mutta asia ei ihan niin helppo ole, että lakkautetaan 80% yliopistoista ja ammattikorkeista ja koulutetaan vaan työtarjonnan mukaan nuoria. Mitäs ne muut sitten tekevät, ne jotka eivät sitten saa opiskelupaikkaa kun Suomessa ei enää olisi kuin 1 yliopisto? Onhan koulutus muutakin kuin vain sitä, että katsotaan työllistymistä. Kyllä se antaa ihmiselle paljon, vaikkei koskaan työllistyisikään omalle alalle. Mä en muutenkaan tiedä mitkä koulutuspoliittiset ratkaisut auttaisivat tässä työllisyystilanteessa. Riittäisikö niitä perustyöpaikkoja, suorittavia töitäkään, kaikille? Nykyisin vaan ihan yksinkertaisesti työstä on pula. Ja on työnantajan markkinat. Tuntuu ikävältä syyllistää itsensä kouluttaneet nuoret, että jaahas, opiskelitte sitten jotain taide tai kulttuurihommelia, koska olitte tyhmiä ettekä halua työllistyä. :( Kun kuitenkaan kyse ei ole siitä..

Joskus tuntuu kuin ei täällä Suomessa VOISI elää 'oikein'! Jos koulutat itsesi työllistymättä omalle alalle olet luuseri ja haihattelija, sinun olisi pitänyt tietää paremmin. Jos et kouluta itseäsi ja etsit vaan niitä suorittavan portaan juttuja, niin olet laiska ja varmasti tyhmä, kun et edes kouluissa pärjää.. Ja tuntuu kuin kaupan kassoillakin pitäisi nykyisin olla joku tradenomi-tutkinto. :(

Politiikasta Polkaan

Olin kauppassa tänään[kin]. Ajattelin, että käynpä nyt, niin ei tarvitse maanantaina mennä. Kauppassa tietysti sitten tuli ostettua sukulaatia.. Maraboun Polkaa ostin, sellaisen pikku suklaalevyn! Ajattelin lähinnä syöttää sen miehelle. Kun hän pitää minttusuklaasta. Sitten ostin sen Maraboun caramel & crisp-levyn itseäni varten, kun tulee ensi viikonloppu. Ja jotain jäätelöitä.. Geisha-tuutin näin uutuutena - saa nähdä mitä sitten siitä ajattelen.

Enää 4 kokonaista vuorokautta.. ;) Hih ja sitten syön! Ja leivon! Kyllä aika vakaasti näyttää siltä, että tulossa on mansikkavalkosuklaakakku. Sitä varten pitäisi vaan vääntäytyä Lidliinkin.

Ei kommentteja: