keskiviikko 6. tammikuuta 2010

"Syrjäytynyt"?

Eräs miehen tuttu, joka on muuten melkein tasan samanikäinen kuin minä [3 kk ikäeroa meillä!] sanoi ihan tyynesti jotain sellaista, että 'näillä virkavuosilla voin jo..' jne. Eli siis tällä ihmisellä oli VIRKA. Ja ollut jo huiman kauan!! Silloin taas se osui, siis se, että voi ihme kuinka olenkin työtönb apina, mulla ei ole työvuosia eikä VIRKAvuosia, ei mitään! Joskus se on pelottavakin ajatus. Sitä miettii, että onko SYRJÄYTYNYT?

Sitten kerran yksi tuttuni [hyvänpäiväntuttu] joka oli hoitoalalla, niin hän puhui tosi tyynesti sellaisista 'syrjäytyneistä' ihmisistä, jotka eivät ehkä 'viikkoihin' tapaa ystäviään.. No huh, silloin taas tuli sellainen olo, että olenpa SYRJÄYTYNYT.

Kaikilla meillä kai on mielikuva siitä millainen on SYRJÄYTYNYT.
- haisee pahalta
- ryyppäilee
- työtön
- mielenterv. ongelmainen, hölisee ehkä itsekseen marketeissa
- käyttäytyy kummallisesti
- pukeutuu rähjäisesti

Semmoisia mielikuvia on. Minä en tiedä istunko niihin. En haise. En ryyppäile [jos ei lasketa viinilasillista silloin tällöin, ei kuitenkaan viikottain]. Olen työtön. Tuosta mielenterveyspuolesta en osaa sanoa. En usko olevani NÄKYVÄLLÄ tavalla sekaisin, mutta onhan tätä syömisongelmaa ja tietysti muutakin, en oikein osaa tarkkaan määritellä. Muttei se näy ulospäin, kukaan ei tiedä!! Enkä oikein pukeudu rähjäisestikään, pikemminkin aika tavallisesti.

Tässä nykyisessä yhteiskunnallisessa todellisuudessa on tavattoman vaikea LUOKITELLA ihmisiä. Ennen se oli helpompaa. Nykyisin voi olla että suoraan 16-vuotiaasta työt aloittaneilla on mun ikäisinä pitkä työhistoria takana, vaikkei ole koulutusta. Ennen olisi sanottu heitä 'työläisiksi' ja ehkä riistetyiksi. Mutta minuun verrattuna he ovat vauraita, ihan toista yhteiskunta'luokkaa'. Sitten voi olla että joku on tohtorinhattuinen työtön, kortiston kunkku. Koulutus ei enää sijoita ihmistä johonkin tiettyyn luokkaan. Mutta toisaalta voi sanoa ettei työttömyyskään enää ole niin mustavalkoinen ilmiö tyyliin työtön on AINA laiska/juoppo/hullu. Nykyisin niin moni erilainen ihminen on työtön, ettei oikeastaan voi enää suunnistaa pelkän stereotyypian mukaan! Onneksi, ehkä? Ehkä se lisää ymmärrystä ihmisten välillä?

Oikeastaan kaikki tuommoiset luokittelut ["syrjäytynyt!"] ovat vain sanoja. Miksi ihminen ei itse saisi luokitella itseään, jos jonkun muka on pakko niin tehdä?

3!

3 kokonaista vuorokautta herkkuiluun! Hih.. Mies sanoi pistäneensä Lindtin suklaatirasian meidän vierashuoneen komeroon. Se on semmoinen yleissäilytyspaikka tavaroille, jotka ei muualle mahdu. Mä avasin komeron tänään [siivous on taas menossa] mutten nähnyt sitä. Pitää pistää mies kaivamaan se esiin taas, kunhan Aika koittaa! :)

Ei kommentteja: