EK on kai sanonut, että ruotsin opiskelusta voisi luopua! Minä olen samaa mieltä. Itse olen tosin jo wanha, eli asia ei mua kosketa henkilökohtaisesti, pidän muuten vaan ruotsia melko tarpeettomana. Tietysti se voisi olla VALINNAINEN aine! Ihan niin kuin ihminen voi jo yläasteella valita saksan tai ranskan.. Miksi ruotsi ei voisi olla yksi valinnaisista kielistä? Pakollisena minusta sitä ei kannata pitää. Pakollinen voisi olla ranska, saksa tai venäjä. Itse asiassa venäjällä on paljon enemmän käyttöarvoa tämän päivän Suomessa! Venäläiset ovat nopeimmin kasvava vähemmistö Suomessa, Venäjä on meille merkittävä kauppakumppani! Siinä kaksi hyvää syytä. Ruotsalaisten kanssa voi puhua englantia, mutta Venäjä on suurvalta, eikä siellä ainakaan kaikki ihmiset englantia puhu hyvin. Kiina on toinen aika tärkeä nouseva kieli, vaikka itse painottaisin näitä suuria eurooppalaisia kieliä enemmän.
Harmi vaan että 'pakkoruotsia' vastustamalla leimautuu [vai pitäisikö sanoa että LEIMATAAN] usein 'juntiksi'. Nimittäin ne ihmiset, jotka kiihkoisasti taas ajavat ruotsin opiskelun pakollisuutta, käyttävät tätä taktiikkaa saadakseen kaikki vähänkin normaalit ihmiset takaisin ruotuun.. :) Mua nyt vaan ei suuremmin kiinnosta mitä joku muinaistakaislannin tutkija sattuu musta ajattelemaan.. eli jos joku vaikka on ottanut elämäntehtäväkseen tutkia 1100-luvun ruotsin kielen murteita haarapääskyn kannalta, niin kivat sille, hyvä juttu että on elämäntehtävä löytynyt.. mutta se ei tarkoita että KAIKKIEN muiden suomalaisten pitäisi 0lla kauhean otettuja tuosta, tai hallita samat asiat. ;)
Muutenkin joskus mua ärsyttää sellainen SNOBBAILU mitä tulee 'sivistykseen' ja 'sivistyneen' mielikuvan luomiseen. Joillekin ihmisille on oikeasti kauhun paikka, jos joutuvat myöntämään, ettei se kouluruotsi ole antanut edes alkeellisimpia eväitä pitää yllä KESKUSTELUA ruotsiksi. Ja että luetun ymmärtäminenkin kangertaa! :) Mä en ymmärrä mitä häpeämistä siinä oikeastaan on. Voihan se ihminen olla lahjakas vaikka 15 muulla eri tavalla, osata vaikka soittaa pianoa, tai kutoa palmikkoneuletta, tai vaikka askarrella/maalata/leipoa.. Miksi kaikkien pitäisi olla superlahjakkaita kaikessa?
Usein muuten 'sivistyksessä' on se jännä juttu, että kieltentutkija pitää kielten osaamista sivistyksen mittana, matemaatikko taas matematiikan taitamista, kirjallisuudentutkijalle jokainen joka ei ole lukenut Sotaa ja rauhaa on juntti. Sitten on joskus huvittavaa seurata yhteentörmäyksiä. :) Kun kaikki nämä omasta sivistyksestään varmat törmää toisiinsa.. ja sitten syytellään, esim. nettikeskusteluissa: matemaatikolle se kirjallisuustaitaja on ihan uskomattoman tietämätön villi-ihminen ja kieltentutkijalle matikkanero on täysi pallopää.. :) Kyllä tunteet kuumenee!
Meillä Suomessa painotetaan aika paljon tietopuolista osaamista. Vaikka sivistykseen kuuluu paljon muutakin, kyky tulla toimeen ihmisten kanssa, olla kiltti ja ystävällinen niissä ihmisten kohtaamisen tilanteissa, joita meille kaikille tulee eteen arkipäivässä, todellisessa elämässä. Meillä vaan pyritään suunnilleen tohtorikouluttamaan kaikenlaisia 'erityisosaajia', jotka eivät välttämättä taas sosiaalisilta taidoiltaan ole kaksisia. Periaatteessa jopa lukutaidottomat ihmiset voivat YHTEISÖN elämän kannalta olla hyödyllisempiä kuin joku pimahtanut 'erityisosaaja'. Tämä siis vain mun mielipiteenä. Ja sanon senkin, ettei mulla ole ketään tiettyä 'erityisosaajaa' mielessä kun tätä kirjoitan, kirjoitanpa vain siitä yleisestä kuvasta, jonka olen tästä ajastamme saanut!
Toivottavasti ruotsin opiskelusta voidaan keskustella maltillisesti, siis sen tarpeellisuudesta. Ja sitten voitaisiin asioille myös tehdä jotain, vaikka se onkin vaikeaa murtaa pitkään vallassa ollut käytäntö. Meillä ollaan joskus vähän muutosvastarintaisia.
2 kokonaista vuorokautta herkkuiluun!
Kysyin tänään mieheltä haluaisiko hän mokkapaloja viikonloppuna. Vastaus oli myöntävä! :) Ne ovat hänen herkkuaan! Kai minä sitten niitä teen. Noin muuten olen vähän mietiskellyt mitä pitää torstaina tai perjantaina ostaa MÄSSYä varten. Irtokarkkeja, viinirypäleitä, sipsiä! Näitä nyt ainakin.
keskiviikko 2. kesäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti