sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

"Takaisin antamisesta" ja kuukautisista!

Koulukiusausta käsittelevästä kirjasta luin sellaisen ajatuksen, että on hullua haukkua lasta, joka ei "puolustaudu" eikä "anna takaisin". Koska jos oikein ajattelee, niin sellainen lapsi on niin sosiaalinen [en muista enää ihan tarkkoja sanoja mitä kirjoittaja käytti] ettei lyötynäkään lyö takaisin.

Meillä kotona aina painotettiin sitä, että pitää 'antaa takaisin'. Nyt vasta olen huomannut sen kovuuden, jolla muakin kasvatettiin. Mun ominaisuuksia, mun omia ja ainutkertaisia ominaisuuksia, pidettiin lähinnä pilkkana. En ollut koulukiusattu, mutta se yleinen asenteeni oli tuollainen, että en halunnut 'antaa takaisin'. Äetmuori aina väitti ystävieni yrittävän 'jyrätä' mut [=hänen ilmauksensa, tuo jyrääminen siis] ja että olin liian TYHMÄ tajutakseni sitä.

Joskus suoraan sanottuna vähän kylmää kun lukee nk. aikuisten ihmisten keskustelua koulukiusaamisesta. Kuinka pitää pistää lapsi karate-tunneille 3-vuotiaana, että voi sitten 6-vuotiaana potkia kiusaajansa sairaalakuntoon. Juuh, mulla tuollainen kyllä särähtää korvaan, ei voi mitään. Eikä sillekään voi mitään, että juuri TUO aikuisten maailman asenne mun mielestä on suurelta osalta vastuussa lasten ja nuorten keskuudessa olevasta väkivallasta!

Mihin muuten hävisi jossain vuosien 1985-2009 välisenä aikana RAUHANAATE? Pasifismi? Missä sitä on, onko enää missään? Joskus ihmettelen miksi poikalasten vaatteet kaupoissa on kuin suoraan jotain univormuja.. on maastokuviota ja muuta sotilasjuttua. Onko tarkoitus jo pieni poika kasvattaa ajatukseen itsestään tappajana?

Keskikaljabaarien mielipide-enemmistö on tainnut voittaa. :( Kaikki lasten lelujen tai tietokonepelien tai telkkariohjelmien väkivaltaisuutta kritisoiva saa varautua kukkahattutädin leimaan. Sitten tulee joku darwinisti selittämään sormi ojossa että katsos Suklis, miehet ja naiset on erilaisia ja poikalasten pitää saada pelata 10 tuntia päivässä jotain murhapeliä tietsikalla.

Muutenkin joskus tympii tämä nykyinen asenneilmapiiri! Jos puhut naisten oikeuksista tai asemasta, niin heti joku ilkkuu tissiliivinpolttaja-femakoksi. Sitten jos puhut lasten väkivaltapelejä ja väkivaltavaatteita vastaan, niin olet se kukkahattu. Jos yrität ihmisiä saada tajuamaan pakolaisen statuksen surullisuutta niin olet HYYSÄRI. Ei saisi enää sanoa mitään mikä kyseenalaistaisi tämän nykymenon, Matti Vanhasen linjalla!

Se nyt oli sellainen purkaus.. :( Suklis on vanhanaikainen!

5 kokonaista vuorokautta.. ;)

MÄSSY se sen kun lähestyy. Sunnuntaita jo eletään, eli 5 kokonaista vuorokautta MÄSSYyn. Mulla onkin nyt joku mässäilyhimo, voi johtua siitä kun kuukautiset alkoi tänään. Alkoivat aika epämiellyttävällä tavalla, olin nimittäin Pikku Kaupungissa tänään miehen kanssa ja siellä kesken ostosreissun..! Inhotti kyllä, kun tunsin että oli alkanut, mutta eihän mulla ollut mitään sidettä tai tamponia. En ottanut viime kierrossa Primolutteja, joten kierrosta tuli tosi pitkä.. en yhtään tiennyt missä vaiheessa kuukautinen tulee!

No, siihen tosiaan voi liittyä naminhimo. :) Ja sitten sellainen hullu tarmokkuus.

Kävin tänään sellaisessa tosi kalliissa suklaapuodissa 'kuolaamassa'.. Mutta en oikeastaan jaksanut innostua niistä yksittäin tai pikku rasioissa ostettavista super-herkuista. Olen kerran maistanut Kultasuklaan sellaisia herkkuja, eikä ne suoraan sanottuna tehneet muhun kovinkaan suurta vaikutusta. Suklaalta suklaa maistuu.. Kai nykyisin monella on löysää rahaa pistää tuollaiseen, mutta ei se makuelämyksenä nyt kovin kaksinen ole.

4 kommenttia:

Veloena kirjoitti...

Älä Suklis masennu, mä oon vanhanaikainen tyttö ja! Ja onhan meitä iso armeijallinen (heh), kunhan me vaan uskalletaan aukoa päätämme... :)

Tuo takaisin antaminen on just se, mitä vanhemmat mulle tuputti, kun mua koulukiusattiin. Seuraus: en enää suostunut puhumaan koko aiheesta niille. Niiden mielestä mun olisi pitänyt näytellä niin hullua, että muut olisivat alkaneet pelätä mua. Huh. Onneksi en seurannut sitä neuvoa. Onpa siinäkin neuvo omalle lapselle: ole hullu, mut silleen niin pelottava hullu, että muut karttavat sua ja saat olla rauhassa.

Kultasuklaa ei mustakaan ole kovin kummoista. No, ehkä hyvä vain, finnien kannalta. ;)

suklaahirviö kirjoitti...

Mulla on oikeastaan aina ollut sellaista, että jos koetan "antaa takaisin" (siis nuorempana kun koetin) niin tunsin itseni jotenkin tyhmäksi siinä tilanteessa! Tuntui kuin olisin ollut leuka tanassa jotenkin.. ihme tunne.. en tuntenut olevani "ITSENI", jos tiedät mitä tarkoitan?? Tavallaan vähän pelottava tunne..

Vanhemmillasi oli aika railakas neuvo koulukiusausta vastaan! :( Paha vaan, ettei tuollainen välttämättä auta ollenkaan, vaan saattaa jopa PAHENTAA.. Muutenkin on ihme miten vielä meidän sukupolvi kasvatettiin siihen että meidän lasten on "selvitettävä omat ongelmamme", vaikka ne olisi kuinka vakavia! :( Onneksi se on nyt muuttunut ainakin..

Olen nykyisin ihan ihastunut taas Fazerin sellaiseen suklaalevyyn kuin keksicrisp. :) Eli Fazun sinistä ja keksirouhetta.. hyvää on.. simppeliä, mutta maistuupi Zuklikselle!

Veloena kirjoitti...

Juu, tiedän tuon "tämä en ole minä" -fiiliksen. Kerran vetäisin kiusaajani alta tuolin kun hän oli istahtamassa. Pahin kiusaaminen loppui siihen, että muut nauroivat kiusaajalle tuossa tilanteessa, mutta en ole koskaan antanut oikein itselleni anteeksi tuota päähänpistoa, joka tuli silleen "no ehkä nyt vetäisen ton tuolin tuosta koska äidin mielestä voisin tehdä niin". Tajusin virheeni siinä vaiheessa kun toinen pyllähti ja muut nauroivat ja tyttö nieleksi kyyneliä, ja vaikka kiusaaminen tosiaan laantui siihen paikkaan, ei se SILTI ollut minusta oikea ratkaisu ja oikeastaan kiusaamisen laantuminen siinä yhteydessä oli tosi epämiellyttävä ylläri, niin miellyttävää kuin olikin saada olla edes vähän enemmän rauhassa ja ei-saastuneena kohdeltava.

Koska se, mitä se pentulauma kunnioitti, oli jotakin sellaista, jota en halua itseeni. Ei. Se ei voi olla oikea tie. On oltava toisiakin ratkaisuja.

suklaahirviö kirjoitti...

Sinä olit jo lapsena sitten tavallaan paljon kypsempi ja ymmärtäväisempi kuin suurin osa muksuja on!

Juuri tuon vuoksi, että pentulauma kunnioittaa tavallaan aggressiivista käytöstä, juuri siksi mun mielestä oli niin järkyttävää lapsena se kun jätettiin "lapset selvittämään omat kiistansa" - se tarkoitti käytännössä aina sitä, että heikompi (viisaampi?) tallottiin ja jotkut sairaat kiusaajatyypit kohosivat kunniaan.

Kumma muuten miten VAISTO oikeasti sanoo HETI kun teet tai sanot jotain, mikä ei ole SINUA itseäsi.. Mulla on tosi paljon kokemusta tästä myös!