tiistai 16. maaliskuuta 2010

Juoppouden perinne

Meidän suvussa on aina ryypätty rajusti. Olin vielä muutama vuosi sitten niin TYHMÄ, että luulin sen olevan 'normaalia'! Kai lähinnä siksi koska meillä siihen suhtauduttiin ihan normaalina asiana. Möksälle mennessä sedällä ja tädillä oli järkyt viinavarastot.. ja mun vanhemmilla [Isukilla, koska se on sanottava että meidän lasten ollessa pieniä Äetmuori ei juonut nimeksikään] sitten omansa ja Isukin vanhemmilla sitten vielä omansa. ;)

Luulin oikeasti että kaikkien lapsuuteen on kuulunut raju ryyppäys [aikuisten siis], mutta eihän se ole niin. Esim. parhaan kaverini vanhemmat eivät tehneet koskaan niin, eivät kai ikinä juuri ottaneet 1-2 drinksua enempää. Ja sitten on miehen vanhemmat! Kun mies oli lapsi niin heidän suvussa oli tapana kerääntyä juhlimaan juhannusta yhdessä koko suvun voimin, sinne miehen kotiin, koska se oli myös miehen isän sisarusten lapsuuskoti. Siellä serkkulauma pelasi lentopalloa ja sulkapalloa ja aikuisilla saattoi olla joku alkoholijuoma, olut tai drinksu, mutta ryyppäämistä humalaan asti ei tapahtunut.

Äetmuorin isäkin, Vaari siis, oli melkoinen denso. Äetmuori jumaloi isäänsä eikä salli siitä koskaan pahaa sanaa sanottavan, mutta mun käsitys koko miehestä on vähän toisenlainen. Mutta se siitä, olenpahan vaan onnellinen etten joutunut elämään sen ihmisen kanssa saman katon alla.

Oikeastaan tahdon tässä pohjustaa tällä juopposaagalla yhtä asiaa. Nimittäin krapulavinkkiä! Jos olet viinamäen miehiä tai naisia, niin käyppäs apteekissa ja osta TREO-poretabletteja! Yhdessä putkilossa on 20 kpl, ja voin vaan sanoa että hyviä ovat. Vaikuttava aine on asetyylisalisyylihappo, se sama kun on esim. asperiinissa. Maku on.. no, samanlainen kuin jo manalle menneessä Alka-Seltzerissä [siinä oli muuten numero uno krapulalääke, mutta sitähän ei sitten enää tehdä] tai samariinissa.

Nyt joku ajattelee: ahaa, Suklis siis on alkanut teit isäin astumaan ja vetää kännejä tylsistymiseensä. Vaan sepä ei ole totta! Totuus on tämä: mulle saattaa tulla 'krapula' ihan esim. 2 viinilasillisesta. :( Eli en siis ole humalassa.. vaan silti saan 'krapun' eli ainakin jysärin.

Mietin pitkään tätä juttua ja oudoksuin. Mutta sitten olimme miehen kavereitten kanssa syömässä ja juomassa hyvin ja mulle selkeni. Ei nimittäin ollut YHTÄÄN krapula seuraavana aamuna, vaikka join e n e m m ä n kuin normaalisti, ja vieläpä erilaisia juomia, alkuun valkkaria ja sitten kermaliköörilasillisen!! Ja arvatkaas miksi ei tullut humalaa, ei krapulaa, ei mitään? No siksi, kun S Ö I N samalla! Niin yksinkertaista se oikeasti on. Pitkään pidin sitä 'syöminen-vähentää-alkoholin-vaikutusta' puhetta pelkkänä Alkon valistuslehtien lässytyksenä, mutta se on oikeasti totta!! Myönnän häpeissäni!! Mulla yksinkertaisesti tulee paha olo viinistä siksi, koska juon sen normaalisti täysin tyhjään mahaan. Eli paras tapa välttää krapulaa on syödä. Huomio erityisesti teille muut "syömisongelmaiset", tässä on pointtia!

Joskus - hmm, mitä siitä nyt on, 4-5 v..? - vuosia sitten olin yhdessä illanvietossa, johon menin täysin tyhjin vatsoin. Ja siellä oli runsas alkotarjoilu, enkä oikein kai osannut sanoa ei tarpeeksi napakasti. :( Ja se oli ihan kamalaa, olin loppuillasta niin sekaisin ja puhuin tyhmiä + käyttäydyin tyhmästi - se hävettää vieläkin, vuosien päästä! :( Inhottaa kun läsnä on joku sellainen ihminen, jota ei normaalisti näe.. joten sille ihmiselle mä olen aina varmasti se rajusti juova typerys.. Enkä saa enää toista tilaisuutta osoittaa, että en oikeasti ole sellainen, että mulle vain oli liikaa se tyhjä maha + juoman tyrkytys.

Jatkossa jos ikinä vaan joudun sosiaaliseen juomistilanteeseen, niin takuulla syön! Koska olen huomannut, että se kannattaa. Ellei siis halua olla joko parin lasin jälkeen krapulainen TAI sitten se pelit sekaisin oleva, sekoileva, humalainen hirvitys! :(

4 kokonaista vuorokautta - -

- - herkkuiluun! Ostin tänään K-kauppasta jätskiä [autonromu toimii muuten taas, hih, kyllä oli vaan tavattoman työlästä käynnistää se karjuja!], Classic-kermatoffeepuikkoja ja semmoista.. Ostin pari pääsiäismunaakin, sellaista yllätysmunaa.. Fazerin.. Mutta ne säästetään ihan pääsiäiseen.

Mietin leivontoja. Tekisinköhän porkkanakakkua?? Se on tosi hyvä se ohje, johon tulee ananasmurskaa ja mantelirouhetta.. ja sitten tuorejuustokuorrute.. nams! Toisaalta mokkapalatkin voisi olla herkkua. En nyt osaa päättää! Onhan tässä onneksi vielä aikaa sitä miettiä.

3 kommenttia:

Ta-Miit kirjoitti...

Meikäläisen sukuhistorian kuuluu täysjuoppo isä sekä absolutisti äiti ja isäpuoli. Jostain kumman syystä minusta on tullut kultaisen keskitien kulkija. En sylje lasiin, mutta minua ärsyttää ihan sanoinkuvaamattomasti ihmiset, jotka antavat viinalle isännän roolin.

Sama juttu noiden krapuloiden kanssa. Aikoinaan sain ihan helvetillisiä krapuloita, mutta nykyisin tuskin koskaan särkee päätä saati yrjöttää. Tukeva ruoka on sen salaisuus. Tyhjään mahaan kaadetun viinan kanssa käy yleensä kalpaten, tosin tilannetta voi hiukan pelastaa sillä että juo juopotteluillan päätteeksi niin paljon vettä tai mehua kuin vain suinkin napa vetää - krapulan pahin aiheuttaja kun on yllättäen nestehukka.

Ta-Miit kirjoitti...

Ai niin, minun piti vinkata ihanasta herkkusivustosta, ellet ole jo sitä löytänyt (en ole ihan varma olenko jo sinulle vinkannut kun olen mainostanut niin monelle).

Appelsiineja ja hunajaa blogaa herkullisten kuvien kera aivan ihanista resepteistä mm. omatekoisia jäätelöitä ja karkkeja:

http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/

suklaahirviö kirjoitti...

Kiitos kommenteista.. Jotenkin on mukavaa saada tietää MUIDEN kokemuksia.. perhehistorioita! Esimerkiksi suhteesta alkoholiin yms. Ja muutenkin. Itse olen joskus aika epätoivoinen, kun omassa suvussani on niin paljon alkon väärinkäyttäjiä. En tiedä tarkalleen missä raja alkoholistin ja rajun ryyppääjän välillä menee, [onko se se, että saa diagnoosin?] mutta ainakin oman sukuni ihmiset ovat usein siinä ihan rajalla.

Olen ihan samaa mieltä kanssasi: muakin ärsyttävät ihmiset, jotka päästää alkoholin niskan päälle. Esim. sellainen on anteeksiantamatonta, että jos TIETÄÄ alkoholin saavan itsessä riitapukarin/tappelijan esiin, niin miksi sitä silti sitten ottaa?? Ja muutenkin, jatkuva sikaörvellys ei ole kivaa. Mun mielestä juoda saa, mutta jos persoonallisuus siitä muuttuu ihan p-skaksi, niin silloin pitäisi tajuta vetää jotain johtopäätöksiä!

Oma persoonani muuttuu vain vähän alkon vaikutuksesta, tosin nauran [kikatan] enemmän, muutun sellaiseksi koko maailmaa rakastavaksi kaikkien ystäväksi. :) Ja saatan yhtyä yhteislauluun yms. jota en normaalisti kehtaisi. Jos olen _oikein_ humalassa, niin silloin olen enimmäkseen hiljainen, tarkkailen kuin pöllö kaikkea. Tai pahinta on tietty se, että saatan olla melkein kyynelissä.. :) Jos siis olen ollut oikein 'seis'. Itkupilli! :) Noloa.

Mä olen joskus yrittänyt minimoida parin viinilasin aiheuttamaa, syömättömyydestä johtuvaa 'krapulaa' silläkin, että olen ennen nukkumaan menoa ottanut jo 'valmiiksi' buranan. Tai sitten jotain parasetamolia, koska bura saattaa ärsyttää TYHJÄÄ (!) masua.

Kiitos herkkulinkistä.. hehe, menen katsomaan! ;) Muutenkin aina tykkään lukea leivonta- ja ruoanlaittoblogeja. Kakkublogit erityisesti on suosiossani. Lääh... :)